Bývanie > Detská izba / inšpirácie

Naše nové bývanie sa pomaly začína črtať v reálnych kontúrach, a preto popri tých najdôležitejsích častiach (kuchyňa, výber spotrebičov, nábytok na mieru, atď.) nezostáva veľa priestoru na premýšľanie nad detskou. Našťastie predstavu už čiastočne mám, a tak si vravím, že to do sťahovania len citlivo pospájam dohromady a bude vybavené. Čo teda bude (pravdepodobne) tvoriť budúcu detskú izbu našich drobcov? Pre veľmi základnú predstavu o priestore som nahodila všetko do online plánovača. Je jednoduchý na ovládanie, prehľadný a je doň možné si nahádzať ceny nábytku a vytvoriť kalkuláciu. Mne tu chýba najviac asi 3D zobrazenie, rada by som si vedela lepšie predstaviť ako bude sedieť nábytok s farbami stien, podlahou, atď.  O samotnom farebnom ladení ešte rozhodnuté nemáme, ale zatiaľ u nás vedie svetlé drevo, biela a farebné doplnky.

Ako som spomínala v minulom článku o posteliach, chalani budú mať izbu spoločnú, z čoho vzhľadom k vekovému rozdielu vyplýva niekoľko nástrah, s ktorými pri zariadení musím počítať. Napríklad prvotný nápad s poschodovou posteľou (hoci aj len s mierne zvýšenou variantou) sme vyhodnotili ako nevyhovujúci, pretože Timi lezie a úspešne vylieza naozaj všade a bola by to len otázka pár dní, kým by sa dostal na poschodie za Tobim. Čo samo o sebe problém nie je, ale som si na 99% istá, že dole by sa vrhol jedine po hlave, a to pokojne aj cez bočnicu. Momentálne sa ako najreálnejšie javí použitie súčasných postelí, ktoré sú obe zo svetlého brezového dreva – Tobias má posteľ v rozmeroch 70×160, čo mu ešte pár rokov postačí a Timon zostane v detskej postieľke. Dáme ich buď jednu vedľa druhej alebo ako vidno vyššie do tvaru písmena L. Nad sebou budú mať miesto na poličky s knižkami a nočnú lampu. Momentálne používame známy “ikea hack” z koreničiek Bekväm – je to lacný ale pekný spôsob ako sprístupniť knihy deťom tak, aby v nich mali prehľad. Akurát mám v pláne ich namaľovať, teraz sú len obyč drevené.

Vedľa postelí smerom ku dverám na malú terasu/záhradku prídu skrine a komody s oblečením – teraz využívame systém STUVA, ktorý je skvelý v tom, že je jednoducho modulovateľný a môźe rásť s deťmi. Nedávno dokonca naskladnili nové farby dvierok – žltú, oranžovú a čiernu. Máme ich nízke, bez nožičiek – Tobi si oblečenie vyberá prevažne sám a sám sa aj sa oblieka, takto teda na všetko čo potrebuje bez problémov dočiahne. Prikúpime ešte dve na oblečenie pre Timona, hoci ten sa najradšej podieľa na hrabaní sa vo veciach a vypratávaní šuflíkov, tak neviem či snahu o organizáciu svojich vecí ocení :)

Naproti posteliam bude hlavná stena, ktorú zvažujem natrieť (buď celú alebo aspoň časť) tabuľovou farbou. V predošlom byte sme mali tabuľovou samolepkou oblepený kus obývačky a kreslenie kriedami bola Tobiho každodenná zábava. Zároveň je to riešenie, ktoré vydrží pomerne dlho a je jednoducho dotvoriteľné, viď zopár nápadov nižšie.

Keďže ani jedno z detí nebude hneď tak (Tobi najskôr o 3 roky) potrebovať veľký písací stôl,  no nejaký menší na tvorenie by uživili, uvažovala som nad variantou, ktorá by bola ideálne multifunkčná a využiteľná aj neskôr. Najviac sa mi páči toto – spojenie lavice, odkladacieho priestoru a stolíka. V našom prípade bude tvorený len dvomi časťami. Po umiestnení tesne pod okno by v rohu mohol vzniknúť čítací kútik, takže sem som v plániku nahodila zopár poličiek na knihy.stolČo sa týka hračiek, stále ich budú mať deti hlavne v obývačke, preto sa na nejaké špeciálne miesto v izbe nezameriavam. Ale pinterest je plný krásnych a použiteľných nápadov, takže možno na niektoré ešte príde rad –  nižšie prikladám zopár tých, čo ma oslovili najviac.

Čo myslíte, bude sa chalanom ich nová izbička páčiť?

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.