Tretia adventná nedeľa za nami. Plná sladkej vône pečenia, čerstvej jedličky a tónov kolied. Tobi sa nevedel celý deň dočkať zdobenia stromčeka, ktorého sa zhostil nadmieru zodpovedne. Až na najvrchnejšie halúzky, hviezdu a svetielka ho ozdobil celý podľa seba a úplne sám. Použil naňho všetky ozdoby, čo v krabici našiel a my tak máme prekrásny (nevadí, že prezdobený) vianočný strom. Okrem toho sme zarobili cesto na medovníčky a spoločne napiekli medvedie labky, v češtine medvědí tlapky neboli pracny. Sú to jedny z tradičných pečív, ktoré sa na našom stole objavujú spolu s vanilkovými rožkami a medovníkmi. To je taký ten základ, čo robievame vždy a občas ešte šuhajdy. Tobimu šlo plnenie jedna radosť, zato Timi len kradol cesto a olizoval sa až za ušami.
Zdravá verzia receptu na toto chutné vianočné pečivo:
- 250g špaldovej celozrnnej múky
- 150g masla
- 100g kokosového cukru
- 80g pomletých vlašškých orechov
- 30g kakaa
- pol lyžičky škorice
- 5ks rozomletých klinčekov
Všetky suché suroviny zmiešame, pridáme plátky masla a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu odpočinúť v chlade. Naplníme do formičiek a pečieme na 180 stupňov cca 10-12 minút. Pri pečení sa najprv trochu nafúknu a potom spľasnú – to býva obvykle okamih, kedy ich vyberám. Každý rok sa mi stane, že na jeden plech zabudnem a spálim ho. Ani tento nebol výnimkou, aj v rúre so zázračným 6-tym zmyslom. Načo zmysel navyše, keď dobiedzavé pískanie narazí na selektívnu hluchotu. Inak toto množstvo vyjde približne na 3 plechy, tj. zhruba 50ks. Vyklopíme ich z formičiek ešte kým sú teplé, pre dospelých namáčame do cukru (múčkového či pomletého trstinového/kokosového) ovoňaného vanilkovým luskom, pre deti je najlepšie nechať len tak.
Nestihla som ani zachytiť ochutnávačku, vrhli sa na ne príliš rýchlo a musela som ich brániť vlastným telom, aby aj do Vianoc niečo zostalo. Tak dobrú chuť a ak máte chvíľu, podeľte sa so mnou o vaše obľúbené vianočné recepty. Alebo len mi napíšte bez akého sa nezaobíde váš štedrovečerný stôl?